Tommy Mäkinen
Att slå ihjäl tid eller dö med den

27.11 - 10.1 2010

www.tommymakinen.com

Media om utställningen:
Artikel i TTELA
Inslag i TV4 Väst

Jag kladdar färg på tyg eller cement till skränet av punkrock och tror blint på att det skall skapa underverk, helst fred, rättvisa, jämlikhet och frihet… men om inte det, kanske ett falurött hus i skogen. Det är ett sätt att komma ifrån tv:n, varuhusen och den virtuella rymden. Smita ifrån stämpelklockan, celebriteternas exhibitionism och klockornas tickande. Humöret svänger inte med börsen och man slipper problem som lyxliv, bo i slott och för få parkeringsplatser till samlingen.

Tommy Mäkinen, född 1978 i Trollhättan, är bosatt och arbetar i Stockholm. Han målar samhällsreflekterande bilder och har en tro på måleriets kommunicerande kraft. Med ett starkt engagemang för människorätts-, djurrätts- och miljöfrågor grunnar han på vår civilisations tillkortakommanden, och fingrar på vår egen delaktighet och ansvar.

Hans tidigare utställningar har blivit mycket uppskattade. När han gick ut Kungliga Konsthögskolan 2005 skrev Dagens Nyheters konstskribent Jessica Kempe följande om hans avgångsutställning:

I Tommy Mäkinens konst råder ingen motsättning mellan måleri och människorätt, oljefärg och sprejfärg, gatukonst och konsthistoria.

… Trots att samtidskonsten tycks ha öppnat alla gränser var det oväntat att se ett ljusskimrande stämningsmåleri som skildrade människan behandlad som ett djur. Utan tvekan ryckte Tommy Mäkinen den sociala realismen ur händerna på den politiska propagandakonsten som målar upp önskedrömmar i stället för att beskriva verkligheten.

I utställningen Att slå ihjäl tid eller dö med den i Konsthallen Trollhättan visas några av Tommys senaste målningar tillsammans med målade bilar, skatebrädor och skelett.

BACK