[plats för tanke]

Lena Mattsson, Lennart Alves, Peter Johansson/Barbro Westling, och Åsa Maria Bengtsson.

23.10 - 22.11 2009Hur får man plats med sina egna tankar i vårt mediamättade samhälle? Konstnären Åsa Maria Bengtsson har bjudit in kollegorna Lennart Alves, Peter Johansson/Barbro Westling och Lena Mattsson för att genom fotografi, video och performance förhålla sig till "platser för tanke". Utställningen kretsar kring vår relation till staden; ett öppet socialt rum eller en privat plats för eftertanke. Om stadens ansikte, dess in- och utsida.

Utställningen visades i Fotografins rum, Kommendanthuset, Malmö Museum 28/2 – 10/5 2009 och kommer att gå vidare till Karlskrona Konsthall den 22/1 - 7/3 2010.

MEDVERKANDE KONSTNÄRER - KORT PRESENTATION
Mer info finns på respektive konstnärs hemsida. Alla deltagande konstnärer har sin bas i Malmö men har både Sverige och resten av världen som arbetsfält.

LENNART ALVES
www.lennartalves.se

född 1971, bor i Malmö och Berlin. Han har studerat fotografi och konstvetenskap vid Ar.Co., Lissabon i Portugal. Arbetar huvudsakligen med fotografi och film, men har vid enstaka tillfällen även arbetat med akvarell och grafik.

Tid, rum och skala har blivit de teman kring vilka hans landskapsmotiv kretsar. Med en närmast vetenskaplig metod undersöker och förmedlar han sina insikter och upplevelser. Systematiskt prövar han hela tiden fotografins möjligheter, med samma utgångspunkt men med varierande infallsvinklar.
Eva Dandanélle
Kvällsposten

In between nothing handlar om vikten av tomrum, av ingenting. Serien är tänkt som en paus, ett mellanrum, där betraktaren kan stanna till eller gå vidare. Verken föreställer konkreta mellanrum, men fungerar även som en tom yta åt betraktaren att projicera sina egna tankar – en plats för tanke. Bortsett från inflytandet av asiatisk filosofi, såsom taoism och zenbuddism, så har de främsta inspirationskällorna varit John Cage, Sam Francis och Cy Twombly.

ÅSA MARIA BENGTSSON
www.asamariabengtsson.se

född 1956 i Östersund är utbildad på Grafikskolan Forum i Malmö 1982-1986. Under åren 1996-2006 uppbar hon Konstnärsnämnden, Sveriges Bildkonstnärsfonds 10-åriga arbetsstipendium. De senaste åren har hennes konst kretsat mycket kring naturens tillstånd och mänsklig identitet. I Helsingborg kan man nu se hennes offentliga verk FLYGANDE MATTOR som ljusprojektioner utanför Dunkers Kulturhus. I Trollhättan ligger hennes offentliga verk Flytande Matta som mosaik på Kanaltorget.

Åsa Maria Bengtsson har alltid berört med sin konst. Hon antar alla konstnärliga utmaningar och använder sig av alla tänkbara tekniker från foto, ljud, textil, video, skulptur, performance, dans, mosaik, musik till 35 mm film. Trots den existentiella problematiken finns det alltid plats för ett befriande ”smil” i Åsa Marias verk som den jättelika ubåten, ”Submarine”, som med en lång dammsugarslang i baken blåses upp som en gigantisk fallossymbol för att sedan sakta sjunka ihop och blåsas upp igen och... Jag tror att det är just Åsa Marias humor och hennes dialektiska förhållningssätt till konsten som gör det möjligt för henne att skapa alla dessa poetiska dekonstruktioner som alltid sätter ett djupt avtryck hos betraktaren.
Göran Green
curator och gallerist i Malmö

LENA MATTSSON
www.lenamattsson.com

född 1966 i Kungshamn, bor och arbetar i Malmö och utbildad på Forum Konstskola i Malmö 1985-1991och KV Konstskola Göteborg 1983-1985.
Hon uppbär Konstnärsnämnden, Sveriges Bildkonstnärsfonds 5-åriga arbetsstipendium. Lena Mattsson är utbildad målare men arbetar också med foto, video, teckning, skulptur m.m.
”Kameran är min pensel och det jag sett och upplevt i livet är min färg”.
2002 visade hon soloutställningen ”A Small Fairytale” Malmö Konsthall, då hon fyllde hallen med stora videoinstallationer. Under öppningen av utställningen på nordiska akvarellmuseet 2004 projicerade hon video i jätteformat på en klippa ute i havet.

Lenas Mattsson har väckt uppmärksamhet både hemma och internationellt med sina verk. Hennes videokonst är inte isolerade "tavlor i tevetappning" - filmerna är delar i större installationer. Lena tar hela rum i anspråk, form och innehåll är oupplösligt förenade och hon vill väcka alla sinnen. Om livets skörhet finns en stark medvetenhet i flera av Lena Mattssons verk. "See the human being" betraktas som ett av hennes starkaste performanceverk - då satt hon själv i flera dagar utanför Socialdepartementet i Stockholm som en hemlös uteliggare alltmedan Per Albin Hanssons kända folkhemstal trumpetades ut över gatan från en högtalare.
Britta Collberg
Kultur Skåne

PETER JOHANSSON/BARBRO WESTLING
www.peterjohanssonbarbrowestling.com

Peter Johansson född i Sälen 1964, utbildad på Konsthögskolan i Stockholm 1988-93, Hovedskous Konstskola, Göteborg 1987-88 och Konstfack, Stockholm 1986-87. Barbro Westling, född i Göteborg 1956 arbetar sedan 1987 som teater-, dans- och litteraturkritiker på Aftonbladet samt är verksam vid Litteraturvetenskapliga institutionen, Lunds Universitet.

Peter Johanssons tidigare arbete kretsade ofta kring frågor om ”svenskheten”. Bl a byggde han om Lunds Konsthall till en jättelik bastuanläggning 1997.
Sedan fem år tillbaka lever och arbetar Peter Johansson och Barbro Westling ihop som konstnärsduo. Samarbetet både inspireras av och vill bli en del av det offentliga. ”Smålänningar är snåla” på Växjö Konsthall 2007 innebar att besökarna fick köa för att få en stämplad hundralapp per person, mot uppvisande av legitimation. Vad är en hundralapp värd, om den är signerad av en konstnär, har konst med pengar att göra? I somras aktuella med performance/föreställningen "Bergman Horror Show" under Bergmanveckan på Fårö och i januari 2010 är det dags för "Gaa udenom" en utställning inspirerad av Ibsens klassiker om storljugaren "Peer Gynt" på Kristianstads Konsthall.


BACK