Freddie Wadling

24.10 - 23.11 2008

Freddie Wadling (född 1951) är en av Sveriges mest hyllade sångare, med en framgångsrik solokarriär såväl som medverkan i band som Liket Lever, Perverts, Lädernunnan, Blue for Two, Cortex och Fläskkvartetten bakom sig. Vad som är mindre känt är att Wadling under sina år som musiker även tecknat och målat.

Konstintresset väcktes redan i början av 60-talet då elektronmusikern Rune Lindblad, som teckningslärare, introducerade den 11-12-årige Freddie Wadling i dadaismen och framförallt Max Ernst konstnärskap. I början av 70-talet kom han in på Domens konstskolas måleriutbildning och ansågs så begåvad att han fick gå ett av de två åren kostnadsfritt.
Sedan tog musiken över, men skissblocket fanns med på repetitioner, spelningar och turnéer. Behovet att uttrycka sig i bild förblev viktigt. Eller som han själv säger: ”Har man en penna i näven och en vit yta då kan man inte låta bli.”

Influenserna är många. Wadling nämner konsthistoriska särlingar som Adolf Wölfli, Henry Darger och, en i sällskapet något yngre, Joe Coleman. Bland de musikaliska förebilderna finns också flera som studerat konst och kombinerat de båda uttrycken. En av de viktigaste är Captain Beefhearts frontman Don van Vliet.

Wadling har haft ett antal mindre galleriutställningar men det är som serietecknare hans bildskapande fått mest uppmärksamhet. I seriernas Wikipedia – Seriewikin (http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Freddie_Wadling) finns följande att läsa:
”Wadling är även en sporadisk serietecknare. Redan 1972 noterades hans humorserie Galna Harpan i tidningen Serie-Pressens tävling för amatörtecknare. Under punkeran i slutet av 70-talet tecknade han en del i samband med sin musikerkarriär, såsom promotionserien för tjejpunkgruppen Tampax Street. På senare år har han bidragit med serier till tidningen Kapten Stofil, i synnerhet sin serieadaption av Alfred Jarrys absurda scenverk Kung Ubu.”

Här finns släktskap med den svenska serieteckningens anfader, Oskar Andersson (OA). Wadlings fragmentariska serier leder tankarna till OA’s Urhunden och Mannen som gör vad som faller honom in.

Freddie Wadlings produktion är mycket omfattande och bred. Konsthallen Trollhättan har till denna utställning valt ut cirka 400 bilder, vilket är en mycket liten del av helheten. Merparten av dessa är tagna direkt ur skissblock daterade mellan 2006-2008. Blocken innehåller en fascinerande blandning av skisser, collage, flödande färgrika teckningar, texter och serier. Här finns bilder på gudar, demoner, monster och djävlar. Med glimten i ögat och mycket humor tecknar Wadling bisarra situationer och absurda skämt. Självporträtt, sångtexter, Jesus, vampyrer, superhjältar, varulvar, skelett, människor och djur. Mystiska mönster och magiska besvärjelser, likt ett andligt medie går han över gränsen, till det okända.
Återkommande är också historier och karaktärer ur Poes, Shakespears, H P Lovecrafts och Lewis Carrols klassiska verk.

Ljus och mörker, gott och ont. Dörren till Freddie Wadlings bildvärld är ställd på glänt. Välkommen.

Peter Hagsér
Konsthallen TrollhättanBACK